Gedragsregels
Gedragsregels
Over wie gaat het?
Iedereen die lid is of lid wil worden van de vereniging, moet van de gedragsregels op de hoogte zijn/worden gebracht bij aanmelding.
Dat geldt voor de actieve leden, maar ook voor bestuursleden, instructieleden en vrijwilligers binnen de vereniging. Voor minderjarigen geldt bovendien dat de ouders/verzorgers op de
hoogte moeten zijn/worden gebracht van de gedragsregels bij aanmelding van hun kind. De gedragsregels moeten door iedereen worden uitgedragen en nageleefd. We moeten elkaar hierop kunnen
en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen te allen tijde het uitgangspunt voor ons handelen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels. Het gaat over wat we normaal en niet normaal vinden. We noemen dit: normen en waarden.
Eerst proberen we duidelijk te krijgen wat de regels zijn. Daarna spreken we met iedereen af wat we daaronder verstaan (wat is normaal en wat is niet normaal). En tot slot, wat gebeurt er
als leden zich niet aan de gedragsregels houden? We nemen dan maatregelen, we noemen dit de sancties.
Artikel 1 lid 1 - Algemene omgangsregels
Het bestuur vraagt nadrukkelijk aandacht voor onze normen en waarden voor, tijdens en na de beoefening van de lessen. Hieronder volgen eerst een aantal algemene regels, die van toepassing zijn.
Wat zijn onze uitgangspunten?
- Ik zwem samen met anderen en gedraag me binnen en buiten de klas tijdens de les fatsoenlijk en volgens de afspraken.
- Ik heb altijd respect voor de instructieleden, bestuursleden, vrijwilligers en het zwembadpersoneel.
- Ik aanvaard de ander zoals hij/zij is en discrimineer niet op grond van huidskleur, geloof, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, uiterlijk, prestaties of op welke manier dan ook.
- Ik scheld, treiter, pest en roddel niet.
- Ik maak me niet schuldig aan seksuele intimidatie en gebruik geen enkele vorm van verbaal of lichamelijk geweld.
- Ik blijf van andermans spullen af.
- Ik help mee het zwembad en de omgeving schoon te houden.
- Zwemles is er voor iedereen; niet alleen voor uitblinkers.
- Bij kwesties eerst samen er proberen uit te komen. Kom je er niet uit, haal dan de badcoördinator erbij.
Praat wel met elkaar, niet over elkaar. - Houd elkaar betrokken, toon interesse voor elkaar
- We onderhouden met elkaar de communicatie tussen leerling – instructeur – ouder zodat er geen misverstanden ontstaan en de goede onderlinge verstandhouding in stand blijft.
- Probeer een ander te helpen in vervelende situaties, maar stel zelf je grenzen zonder daarbij zelf het slachtoffer te worden.
Naast de hiervoor genoemde algemene regels vraagt het bestuur allereerst aandacht voor de omgangsregels, die wij van toepassing vinden binnen de vereniging. Dit richt zich vooral op de leerlingen. Daarna wordt ingegaan op de gedragsregels voor instructieleden binnen de vereniging om aansluitend in te gaan op aandachtspunten voor ouders/verzorgers van de leerlingen. Tot slot geven we de gewenste gedragingen aan voor het zwembad, waarin we onze lessen beoefenen, gaan we in op sancties en wijzen we op de mogelijkheid voor hulp in die situaties, waarbij het niet goed is gegaan.
Artikel 1 lid 2 - Instructieleden
De omgang tussen instructieleden en de leerlingen laat zich niet tot in detail regelen. Zeker niet wanneer lichamelijk contact nodig is in de vorm van instructie, correctie of hulp (bij bv. tijdens het aanleren van de vaardigheden en bij mensen met een beperking) of ter voorkoming van verdrinking of een andere onveilige situatie. Toch verdient het de aanbeveling om uitgangspunten en gedragsregels vast te stellen aan de hand waarvan de grens tussen geoorloofd en ongewenst gedrag in concrete situaties kan worden vastgesteld. Het doel is om alle betrokken personen te beschermen en het publieke vertrouwen in de vereniging en het zwemonderwijs in het algemeen te behouden.
De verenigingen NZR en ENVOZ nemen seksuele intimidatie serieus. Daartoe zijn gedragsregels voor opgesteld. De zwemvereniging Samen Beter neemt deze regels over in de gedragsregels. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie leerling en instructieleden te voorkomen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van instructieleden en leerlingen in concrete situaties. Hieronder vindt u de gedragsregels.
- Het instructielid moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de leerling zich veilig voelt.
- Het instructielid onthoudt zich ervan de leerling te bejegenen op een wijze die de leerling in zijn waardigheid aantast, én verder in het privéleven van de leerling door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
- Het instructielid onthoudt zich van elke vorm van (machts-)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de leerling.
- Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen een instructielid en een leerling tot achtien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik. Na de leeftijd van achttien jaar en dus na het bereiken van de leeftijd van volwassenheid is het weliswaar niet bij wet verboden maar niet wettelijk strafbaar en daarmee de keus van de beide betrokken individuen.
- Een instructielid mag een leerling niet op een zodanige wijze aanraken dat de leerling en/of een ander instructielid deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten. Mocht dit per ongeluk toch gebeuren en dient de betrokken instructie lid zijn excuses daarvoor aan de betreffende leerling aan te bieden.
- Het instructielid onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
- Het instructielid zal tijdens de lessen gereserveerd en met respect omgaan met de leerlingen en met de ruimte waarin de leerling zich bevindt, zoals de kleedkamer.
- Het instructielid heeft de plicht de leerling te beschermen tegen schade en (machts-)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Het instructielid is verplicht met de personen of instanties die de belangen van de leerling behartigt samen te werken opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
- Het instructielid zal de leerling geen (im-)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook het instructielid aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de leerling die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering/onkostenvergoeding staan. Een uitzondering kan gemaakt worden voor een traktatie van een leerling bijvoorbeeld ingeval een verjaardag of slagen voor het examen. Voorwaarde is wel dat dit binnen de zwemzaal uitgereikt wordt en binnen de grenzen van het redelijke blijft.
- Het instructielid zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de leerling is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken en het bestuur op de hoogte stellen.
- In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, kan het bestuur en binnen de verantwoordelijkheid van het bestuur naar eigen inzichten optreden.
- Na het verkrijgen van het ZVSB-tenue, is het instructielid verplicht dit tenue te dragen tijdens de zwemlessen.
- Na beëindiging van het lidmaatschap dient het instructielid het tenue in schone en gelijkwaardige conditie aan een bestuurslid te retourneren. De laatste onkostenvergoeding kan pas plaatsvinden na ontvangst van het ZVSB-tenue.
Artikel 1 lid 3 - Ouders/verzorgers
Het bestuur van de zwemvereniging Samen Beter vraagt ouders/verzorgers om kennis te nemen van de gedragsregels en deze te respecteren. Het bestuur vraagt daarbij aandacht voor het volgende.
- Ouders zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen in en rond het zwembad en zullen bij wangedrag daarop aangesproken worden.
- Ouders die zich in en op het terrein van het zwembad, om wat voor reden dan ook, niet aan de voorgeschreven gedragsregels van de vereniging en het zwembad De Waterthor houden zullen worden gevraagd het zwembad en het terrein te verlaten.
- Als uw kind bij zwemvereniging Samen Beter lessen volgt, dan wordt het ook verwacht op tijd (= 15 minuten voor de aanvang van de lessen) aanwezig te zijn.
- Indien uw kind wegens ziekte, of andere gewichtige omstandigheid niet kan deelnemen, meld u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur 12 uur voorafgaande aan de les) aan.
- Indien u voor of na de les met de badcoördinator over uw kind wil overleggen neem dan even contact op met het bestuur aan het begin van de les wanneer dit het beste uitkomt.
- Ouders dienen te zorgen voor voldoende saldo op de betaalrekening zodat op de 5e werkdag van de maand de penningmeester via een automatische incasso de contributie van de betaalrekening kan afschrijven.
- Bij een contributieachterstand wordt het betreffende lid uitgesloten van diplomazwemmen.
Artikel 1 lid 4 - In en rond het zwembad
De zwemvereniging Samen Beter (en daarmee haar leden) is gebruiker van het gemeente zwembad De Waterthor. Wees er zuinig op en zorg dat het netjes blijft. Dat straalt positief uit naar de vereniging en voorkomt dat onnodige (schade) kosten in rekening moeten worden gebracht. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende punten:
- Afval deponeren we op de plekken die daarvoor aangebracht zijn.
- Er wordt geen glas- en aardewerk in en om de zwembassins en kleedkamers meegenomen.
- De zwemzaal en doucheruimtes mogen alleen worden betreden met blote voeten of badslippers. Schoeisel is vanwege de hygiëne ten strengste verboden. Dit geldt ook voor publiek. Ouders kunnen in het geval dat het hen toegestaan is de zwemzaal van het zwembad te betreden, desgewenst plastic overschoentjes aanschaffen en deze over het schoeisel heen aantrekken.
- Het is in het gehele sportcomplex ten strengste verboden te roken en/of drugs te gebruiken.
- Schade aan eigendommen van het betreffende sportcomplex, Zwemvereniging Samen Beter of van leerlingen of instructieleden worden direct op de dader verhaald.
Artikel 2 - Richtlijnen gebruik sociale netwerken
Onder sociale netwerken worden verstaan: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram, enz., enz. en de wat minder bekende varianten daarop. De hoofdregel is dat het gedrag van leden van Samen Beter op sociale media niet afwijkt van wat in de dagelijkse praktijk gebruikelijk is.
- Instructieleden publiceren geen vertrouwelijke informatie op sociale netwerken.
- Ga niet in discussie met een leerling of ouder op sociale netwerken.
- Instructieleden zijn altijd vertegenwoordiger van de vereniging Samen Beter – ook als zij een privémening verkondigen. Bij twijfel niet publiceren.
- Leden van de vereniging Samen Beter zijn persoonlijk verantwoordelijk voor wat zij publiceren. Iedereen weet dat publicaties op sociale netwerken altijd vindbaar blijven.
- 10 tellen nadenken voordat je tweet! Denk even bewust na of je werkelijk “nieuws” plaatst op sociale media. Is het echt interessant wat je erop zet?
- Bij twijfel over een publicatie of over de raakvlakken met de club zoek je contact met de badcoördinator of verantwoordelijk bestuurslid.
- De zwemvereniging Samen Beter roept ouders op deze regels te respecteren.
Artikel 3 - Sancties
Bij het niet naleven van de gedragsregels kunnen sancties worden opgelegd. De escalatieladder die daarbij wordt gehanteerd loopt via het instructielid als eerste aanspreekpunt via de badcoördinator naar het bestuur. Sancties kunnen o.a. bestaan uit waarschuwingen, schorsingen voor een aantal lessen en/of een bepaalde periode. In ultimo kan tot opzegging van het lidmaatschap van de vereniging worden overgegaan. Tot het doorvoeren van sancties kan worden overgegaan in o.a. de volgende situaties:
- Herhaaldelijk schelden.
- Bij pesten van en door leden binnen onze vereniging. Pesten en treiteren wordt niet getolereerd. De instructieleden hebben de strikte opdracht hier scherp op toe te zien. Naar gezamenlijk inzicht van het betreffende instructielid en de badcoördinator kan in geval van pesten met directe ingang overgegaan worden tot verwijdering van het lid uit het zwembad tijdens een les.
- Het uiten van bedreigingen.
- Het gebruik van verbaal geweld (schelden, schreeuwen, beledigen), dan wel lichamelijk geweld. Gebruik van lichamelijk geweld is vaak ook een overtreding van de wet, dan zal hetzelfde gelden als bij alle overige zaken die bij wet verboden zijn: (wapens, drugs, vuurwerk). Er zal aangifte worden gedaan bij de politie.
- Alle overige misdragingen, die volgens de geldende normen en waarden ontoelaatbaar zijn.
- Alle, en dus ook de niet hierboven specifiek vermelde aanleidingen tot sancties, zijn ter beoordeling van het bestuur.
De te volgen procedure is als volgt:
Het instructielid, de badcoördinator, leerling(en) en/of betrokken ouder/verzorger stelt het bestuur (schriftelijk via de mail) in kennis van de overtreding. Ook in gevallen waarbij een
instructielid en/of de badcoördinator direct tot het verwijderen van de leerling van de les is overgegaan, dient achteraf schriftelijk (brief of mail) melding hiervan te worden gemaakt bij het
bestuur. Dit om de situatie vast te leggen. In elk geval van misdraging pleegt het bestuur zorgvuldig hoor en wederhoor bij alle betrokkenen. Het bestuurslid dat de melding heeft ontvangen,
bespreekt tijdens de vergadering de overtreding met het bestuur, waarbij alle overige leden van het bestuur op de hoogte gebracht worden. In uitzonderlijke gevallen kan met spoed een vergadering
belegd worden om zodoende snel tot actie over te kunnen gaan. De door het bestuur genomen bindende sanctie zal mondeling dan wel schriftelijk worden medegedeeld aan het betreffende lid,
instructielid, leerling en/of diens ouders/verzorgers. Het in herhaling vervallen van op zichzelf staande kleinere overtredingen, die in eerdere gevallen met een waarschuwing zijn bestraft,
kunnen het bestuur doen besluiten over te gaan tot verdergaande sancties in de vorm van schorsing of als uiterste middel een voorstel doen aan de algemene ledenvergadering tot statutaire
opzegging van het lidmaatschap.